SOS Children’s Village

Location: Chicago, IL

Architect: Studio Gang Architects

SOS Children’s VillageSOS Children’s VillageThe 9,000 sq. ft. SOS community center combines services for foster care families and neighborhood families in one building.

An extra-wide stair in the lobby doubles as classroom seating and an impromptu stage for performance. A large community room on the second floor serves as classroom, exercise room and meeting space. In some areas the wall section is a conventional masonry cavity wall while in other areas the brick spacing is expanded by degrees into a full open screen. On east and west facades in front of glazed openings, the screen allows light and view while still providing security and solar shading.

Award:

  • 2008 Merit Award from Chicago Building Congress