Naval Administrative Facility

Location: Norfolk, VA

Architect: VOA

Naval Administrative Facility NAVRESFORCOMNaval Administrative Facility NAVRESFORCOMDesign/Build construction of a three-story, 96,000 sq. ft. high security Administrative Facility on an 8 acre site for the Naval Reserve Forces Command.  CCJM provided Mechanical, Electrical, Plumbing, Fire Protection and Civil engineering services.

The work included provision of new underground utilities to support the Administrative Facility, including water for domestic use and fire protection, sanitary sewer, natural gas (for heating), electrical power, fire alarm, telephone and data.

Site improvements include over 300 on-grade parking spaces, a separate one-level, 18,000 square foot elevated parking deck, roadway extension and associated utilities and landscaping. CCJM was also responsible for the geometric design of the access road and fire lane to the building, including the horizontal and vertical alignment, super elevation transitions and intersection to the parking lot. The project also included drainage area calculations of stormwater, inlet and manhole locations and inverts, stormwater management infiltration ponds and trenches.

Special security and vandalism controls are incorporated for high security. The facility is designed to anti-terrorism force protection standards.

A LEED NC Certified Project.

Civil/Site Elements included for LEED Certification

  • Creation of an outdoor open space to encourage interaction
  • Reduction of the Heat Island effect through covered parking
  • Promotion of bicycling through accessible bicycle storage and changing rooms
  • Reduced the parking footprint while providing adequate parking capacity and preferred parking for carpools
  • Rainwater management through reduction of runoff volume and improvement of water quality
  • Reduction of light pollution by minimizing uplighting and light trespass
  • Use of Locally sourced materials to minimize carbon footprint

Sustainable design features include enthalpy recovery ventilation wheel which will:

  • Allow for economical increase in the amount of ventilation air to the occupants by at least 30%
  • Decrease the tonnage of the chillers and cooling coils by approximately 25%, with commensurate savings in electrical power connected load and usage
  • Improve the air quality to the occupants by capturing and recycling humidity during cold weather